Eğitim alırken dikkatli olun

Eğitim alırken dikkatli olunBilgi teknolojileri alanında özellikle sertifika hazırlık amaçlı eğitim alırken çok bilgili olmak gerekir. Öncelikle adayların yazıda belirttiğimiz gibi temel yazılım, donanım, network, sistem yöneticiliği gibi belli alanlara yönelik tercihleri yapması gerekir. Ardından eğitim merkezini seçmek gerekir. Eğitmenlerin deneyimli olması, kariyer yönetimi konusunda bilgili şirketlerin seçilmesi ve kesinlikle deneyimli eğitmenlerden ders alınması gerekir. Ayrıca verilen kurslarda teknik İngilizce desteğinin mutlaka olması gerekir. Aksi takdirde zaman ve para kaybı olur.

Microsoft sertifikaları

Microsoft sertifikaları1993 yılından başlamak üzere Microsoft şirketinin kendi ürünlerini kullanan profesyonelleri belgelemek üzere çok sayıda sertifikaya sahiptir: - Microsoft Certified Professional (MCP)- Microsoft Certified System Administrator(MCSA)- Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE)- Microsoft Certified Database Administrator (MCDBA)- Microsoft Certified Solution Developer (MCSD)- Microsoft Certified Application Developer (MCAD)- Microsoft Certified Trainer (MCT) Microsoft yolunda sertifika almak isteyenlerin genelde iki yönde tercihleri olmaktadır. MCSE ve MCSD. MCSE şirket networklerini kuran ve yöneten kişi anlamına gelirken, MCSD sertifikası bir şirket için yazılım ya da yazılım çözümü geliştirecek kişiyi tanımlamaktadır. İlgili sertifika seçildikten sonra bu alanda eğitim almak ve ardından sınavlarda başarılı olarak bu sertifikalar kazanılır.

Network Engineer

Network Engineer - Overview
A Network Engineer is involved in the design and maintenance of both the hardware and software necessary for a computer network. They are high level technical analysts with a specialty in Local Area Networks (LANs) or Wide Area Networks (WANs).
Education for Network Engineers
Many colleges now offer degrees in Network Engineering. The University of Colorado at Boulder, for example, has a great reputation. Drexel University offers a graduate degree in Electrical and Computer Engineering. There are now MBA programs that specialize in Network Management, such as the program offered by If you are looking for an online program for Network Engineering, Westwood College offers a BS in Network Engineering.
Becoming a Network Engineer
Network Engineers usually have a Bachelors degree or higher. They may have had internships or specialty projects within the Network Design and Engineering field. There are often positions to start out in, with increasing responsibility and specialization as you acquire years of experience and specialty certifications.
Career Paths for Network Engineers
Network Engineers are typically promoted to senior level engineers and may focus extensively on specialty areas such as design, performance optimization or network security. Compensation for Network Engineers is excellent. Many of the top paying jobs within the IT field are in Network Engineering. Several of the in Information Technology are within the Networking realm.

Statik ve Dinamik Adres Ataması 2

Dinamik

Yerel ağlarda, kullanıcı sayısının sık sık değiştiği görülür. Dizüstü bilgisayarları olan yeni kullanıcılar gelir ve bağlantıya ihtiyaç duyarlar. Diğerlerinin ise bağlanması gereken yeni iş istasyonları vardır. Ağ yöneticisinin her iş istasyonuna IP adresi ataması yerine IP adreslerinin otomatik olarak atanması daha kolaydır. Bu, Dinamik Konak Bilgisayar Yapılandırma Protokolü (DHCP) olarak bilinen bir protokol kullanılarak yapılır.

DHCP, IP adresi, alt ağ maskesi, varsayılan ağ geçidi ve diğer yapılandırma bilgileri gibi adresleme bilgilerini otomatik atama mekanizması sağlar.

Ağ destek personelinin iş yükünü hafifletip giriş hatalarını ortadan kaldırdığı için, büyük ağlarda konak bilgisayarlara IP adresi atama konusunda tercih edilen yöntem genellikle DHCP'dir.

DHCP'nin başka bir avantajı da, adresin bir konak bilgisayara kalıcı olarak atanmayıp yalnızca belirli bir süre kiralanmasıdır. Konak bilgisayarın gücü kesilirse veya ağdan çıkarılırsa, adres yeniden kullanım için havuza geri döner. Bu da özellikle ağa girip çıkan mobil kullanıcılara yardımcı olur.

Statik ve Dinamik Adres Ataması

Statik

Statik atamada, ağ yöneticisinin konak bilgisayara ilişkin ağ bilgilerini manuel olarak yapılandırması gerekir. Bu yapılandırma minimum ölçüde konak bilgisayar IP adresini, alt ağ maskesini ve varsayılan ağ geçidini içerir.

Statik adreslerin bazı avantajları vardır. Örneğin, bu adresler ağdaki istemcilere erişebilmesi gereken yazıcılar, sunucular ve diğer ağ iletişim cihazları için kullanışlıdır. Konak bilgisayarlar belirli bir IP adresindeki sunucuya normal olarak eriştiğinde, o adresin değiştirilmesi iyi olmaz.

Adresleme bilgilerinin statik atanması, ağ kaynaklarının denetimini artırır, ancak her konak bilgisayara bilgi girilmesi zaman alabilir. IP adresleri statik olarak girilirken, konak bilgisayar IP adresinde yalnızca temel hata kontrollerini yapar. Bu nedenle de hata oluşma olasılığı yüksektir.

Statik IP adresleme kullanılırken, hangi IP adresinin hangi aygıta atandığını gösteren hatasız bir listenin korunması önemlidir. Ayrıca bu kalıcı adresler normalde yeniden kullanılmaz.

Genel ve Özel Ip adresleri

Doğrudan İnternet'e bağlanan tüm konak bilgisayarlar için benzersiz bir genel IP adresi gereklidir. Kullanılabilir 32 bit adreslerin sınırlı sayıda olması nedeniyle, IP adreslerinin tükenme riski vardır. Bu sorunu çözmenin bir yolu, birkaç özel adresi yalnızca bir kuruluş içinde kullanılmak üzere ayırmaktır. Böylece kuruluş içindeki konak bilgisayarlar benzersiz bir genel IP adresine gerek duymadan birbirleriyle iletişim kurabilir.

RFC (Açıklama İsteği) 1918, A, B ve C sınıflarının her birinde birçok adres aralığını saklayan bir standarttır. Tabloda gösterildiği gibi, bu özel adres aralıkları tek bir A Sınıfı ağ, 16 B Sınıfı ağ ve 256 C Sınıfı ağ içerir. Bu, ağ yöneticisine dahili adres atama konusunda büyük ölçüde esneklik sağlar.

Çok büyük bir ağ, 16 milyondan fazla özel adres sağlayan A Sınıfı özel ağı kullanabilir.

Orta büyüklükteki ağlarda 65.000'den fazla özel ağ sağlayan B Sınıfı özel ağ kullanılabilir.

Ev ve küçük işletme ağları genellikle 254'e kadar konak bilgisayara izin veren tek bir C sınıfı özel adres kullanır.

A Sınıfı ağ, 16 B Sınıfı ağ veya 256 C Sınıfı ağ her büyüklükteki kuruluşta kullanılabilir. Çoğu kuruluş genellikle A Sınıfı özel ağı kullanır.

Ip sınıfları ve Varsayılan Ağ Sınıfları

IP adresi ve alt ağ maskesi, IP adresinin hangi bölümünün ağ adresini ve hangi bölümünün konak bilgisayar adresini temsil ettiğini belirlemek için birlikte çalışır.

IP adresleri 5 sınıfa ayrılır. A, B ve C Sınıfları ticari adresler olup konak bilgisayarlara atanır. D Sınıfı çoklu yayın kullanımı ve E Sınıfı deneysel kullanım için ayrılmıştır.

C Sınıfı adreslerin ağ bölümünde üç sekizli ve konak bilgisayar bölümünde bir sekizli bulunur. Varsayılan alt ağ maskesi 24 bit'tir (255.255.255.0). C Sınıfı adresler genellikle küçük ağlara atanır.

B Sınıfı adresler, ağ bölümünü temsil eden iki sekizli ve konak bilgisayarları temsil eden iki sekizli içerir. Varsayılan alt ağ maskesi 16 bit'tir (255.255.0.0). Bu adresler genellikle orta büyüklükteki ağlar için kullanılır.

A Sınıfı adresler, ağ bölümünü temsil eden bir sekizli ve konak bilgisayarları temsil eden üç sekizli içerir. Varsayılan alt ağ maskesi 8 bit'tir (255.0.0.0). Bu adresler genellikle büyük kuruluşlara atanır.

Bir adresin sınıfı, birinci sekizlinin değerine göre belirlenir. Eğer IP adresinin birinci sekizlisi 192-223 aralığında bir değere sahipse, bu C Sınıfı adres olarak sınıflandırılır. Örneğin, 200.14.193.67, C Sınıfı bir adrestir.

İnternet Bulutundaki Cihazlar

Yönlendiriciler yalnızca İnternet bulutunda veya yalnızca ISP'de bulunan cihazlar değildir. ISP'nin İnternet'e girmenin yanı sıra bilgileri kabul edip son kullanıcıya teslim edebilmesi de gerekir.

Son kullanıcılara bağlantı sağlayan cihazlar, son kullanıcının ISP'ye bağlanmak için kullandığı teknolojiye uygun olmalıdır. Örneğin, son kullanıcı bağlanmak için DSL teknolojisini kullanıyorsa, ISP'nin bu bağlantıları kabul etmek için DSL Erişim Çoklayıcı (DSLAM) aygıtına sahip olması gerekir. Kablo modemlerinin bağlanması için ISP'nin Kablo Modemi Sonlandırma Sistemine (CMTS) sahip olması gerekir. Bazı ISP'ler modemler üzerinden analog çağrıları kabul eder ve bu kullanıcıları desteklemek için modem yuvalarına sahiptir. Kablosuz erişim sağlayan ISP'lerin kablosuz köprüleme ekipmanı vardır.

Ayrıca ISP'nin diğer ISP'lere bağlanıp veri aktarabilmesi de gerekir. Bunu gerçekleştirmek için çok çeşitli teknolojiler kullanılmaktadır ve bu teknolojilerin her birinin çalışması için özel ekipman ve yapılandırmalar gerekir.

İnternet Bulutu

Paketler İnternet'te dolaşırken birçok ağ cihazından geçerler.

İnternet, birbirine bağlanmış yönlendiriciler ağı olarak düşünülebilir. Yönlendiriciler arasında genellikle farklı yönlendiriciler bulunur ve paketler kaynak ile hedef arasında farklı yolları takip edebilir.

Ağdaki herhangi bir noktada trafik akışıyla ilgili bir sorun olduğunda paketler otomatik olarak diğer rotayı takip eder.

Tüm ağ cihazlarını ve bunların arabağlantılarını gösteren bir şema çok karmaşık olacaktır. Ayrıca kaynak ile hedef arasındaki son yönlendirme yolu genellikle önemli değildir, önemli olan kaynağın hedefle iletişim kurabiliyor olmasıdır. Bu nedenle ağ şemalarında, bağlantının ayrıntılarını göstermeden İnternet'i veya başka bir karmaşık ağı temsil etmek için genellikle bir bulut kullanılır. Bulut, kaynak ile hedef arasında bağlı çok sayıda aygıt olabilmesine rağmen, yalnızca kaynak ve hedefe odaklanmış basit şemalar oluşturulmasını sağlar.

Paketlerin İnternet Üzerinden İletilmesi

Hedef aygıta bağlantıyı sınayan ağ yardımcı programları vardır. Ping yardımcı programı, kaynak ve hedef arasındaki uçtan uca bağlantıyı sınar. Sınama paketlerinin kaynaktan hedefe doğru gerçekleşirdiği döngünün süresini ölçer ve iletimin başarılı olup olmadığını belirler. Ancak paket hedefe ulaşmadığında veya yol üzerinde gecikme yaşandığında, sorunun nerede olduğunu belirlemenin bir yolu yoktur.

O halde paketlerin hangi yönlendiricilerden geçtiği ve yol üzerindeki sorunlu alanlar nasıl belirlenebilir?

Traceroute yardımcı programı, kaynaktan hedefe giden rotayı izler. Paketlerin üzerinden geçtiği her yönlendiriciye sekme denir. Traceroute yardımcı programı, yoldaki üzerindeki her bir sekmeyi ve her sekmede geçen süreyi görüntüler. Paketin yol aldığı süre ve rota, bir sorun oluştuğunda paketin kaybolduğu veya gecikmeye uğradığı yerin belirlenmesine yardımcı olabilir. Traceroute yardımcı programına Windows ortamında tracert denir.

Paketin izlediği rotanın grafiksel görüntüsünü sunabilen birçok görsel traceroute programı da vardır.

İleti kodlama

İletiyi göndermenin ilk adımlarından biri iletiyi kodlamaktır. Yazılı sözcükler, resimler ve konuşulan dillerin hepsi, paylaşılan düşünceleri ifade etmek için benzersiz kodlar, sesler, hareketler ve/veya simgeler kümesi kullanır. Kodlama, düşünceleri iletmek için dil, simge veya seslere dönüştürme işlemidir. Kod çözme ise, düşünceyi yorumlamak için bu işlemin tersini gerçekleştirmektir.
Güneşin batışını izleyip daha sonra güneşin batışının ne kadar güzel olduğunu anlatmak için telefonla başkasını arayan bir kişiyi düşünün. Gönderenin iletiyi iletmek için öncelikle güneşin batışı hakkındaki düşünce ve algılarını sözcüklere dönüştürmesi veya kodlaması gerekir. Sözcükler, iletinin aktarılması için kullanılan dilin ses ve tonlamaları kullanılarak telefona söylenir. Telefon hattının diğer ucunda açıklamayı dinleyen kişi, gönderenin açıkladığı güneşin batışı görünümünü aklında görselleştirmek için sesleri alır ve seslerin kodunu çözer.
Bilgisayar iletişiminde de kodlama gerçekleşir. Konak bilgisayarlar arasındaki kodlama, ortama uygun biçimde olmalıdır. Ağ üzerinden gönderilen iletiler ilk olarak, gönderen konak bilgisayar tarafından bit'lere dönüştürülür. Her bit, iletildiği ağ ortamına bağlı olarak ses, ışık dalgası veya elektrik darbesi düzenine kodlanır. Hedef konak bilgisayar, iletiyi yorumlamak için sinyalleri alır ve sinyallerin kodunu çözer.

Temel ağ bileşenleri

Kişisel bilgisayarlar, sunucular, ağ iletişim cihazları ve kablolar gibi, ağı oluşturan birçok bileşen vardır. Bu bileşenler dört ana kategoriye ayrılabilir:Konak BilgisayarlarPaylaşılan çevresel aygıtlarAğ iletişim cihazlarıAğ iletişim ortamı
İnsanların en çok alışkın olduğu ağ bileşenleri konak bilgisayarlar ve paylaşılan çevresel aygıtlardır. Konak bilgisayarlar, doğrudan ağ üzerinden iletiler gönderip alan cihazlardır.
Paylaşılan çevresel aygıtlar ise doğrudan ağa bağlı olmayıp konak bilgisayarlara bağlıdır. Bu durumda konak bilgisayar da ağ üzerinde çevresel aygıtların paylaşımından sorumludur. Konak bilgisayarlarda, ağdaki kişilerin bağlı çevresel aygıtları kullanmasını sağlamak üzere yapılandırılmış bilgisayar yazılımı bulunur.
Ağ iletişimi ortamları gibi, ağ cihazları da konak bilgisayarları birbirine bağlamak için kullanılır.
Bazı cihazlar bağlantı şekillerine göre birden çok rol oynayabilir. Örneğin, bir konak bilgisayara (yerel yazıcı) doğrudan bağlı bir yazıcı çevresel aygıttır. Doğrudan bir ağ cihazına bağlanarak doğrudan ağ iletişimine katılan bir yazıcı, konak bilgisayardır.

Ağ iletişiminin avantajları

Ağlar çok çeşitli boyutlarda olabilir. İki bilgisayardan oluşan basit ağlardan milyonlarca aygıtı bağlayan ağlara kadar pek çok boyutta ağ olabilir. Küçük ofislere veya evlere ve ev ofislerine yüklenen ağlara SOHO (Küçük ofis/Ev ofisi) ağları denir. SOHO ağları, yazıcı, belge, resim ve müzik gibi kaynakların birkaç yerel bilgisayar arasında paylaşılmasını sağlar.
Şirketlerde, ürünlerin reklamını ve satışını yapmak, sarf malzemesi sipariş etmek ve müşterilerle iletişim kurmak için büyük ağlar kullanılabilir. Ağ üzerinden iletişim kurulması, normal posta veya uzun mesafe telefon görüşmesi gibi geleneksel iletişim şekillerine göre daha etkili ve daha uygun maliyetlidir. Ağlar, e-posta ve anlık mesajlaşma gibi hızlı iletişim yollarına olanak vermenin yanı sıra, bilgilerin ağ sunucularında birleştirilmesini, depolanmasını ve bu bilgilere erişilmesini de sağlar.
Şirket ve SOHO ağları genellikle paylaşılan bir İnternet bağlantısı sağlar. İnternet, tam anlamıyla birbirine bağlı binlerce ağdan oluştuğu için "ağların ağı" olarak değerlendirilir.
Ağ ve İnternet'in diğer kullanım şekilleri aşağıda verilmektedir:Müzik ve video dosyalarını paylaşmaAraştırma ve çevrimiçi öğrenmeArkadaşlarla sohbet etmeTatil planlamaHediye ve sarf malzemeleri satın alma

WLAN ve SSID

Kablosuz bir ağ oluşturulurken, kablosuz bileşenlerin uygun WLAN'a bağlanması önemlidir. Bu da, Hizmet Kümesi Tanımlayıcısı (SSID) kullanılarak yapılır.
SSID, en fazla 32 karakterden oluşan büyük/küçük harf duyarlı, alfasayısal bir dizgidir. WLAN üzerinden iletilen tüm çerçevelerin başlığında gönderilir. Kablosuz cihazlara hangi WLAN'a ait olduklarını ve başka hangi cihazlarla iletişim kurabileceklerini söylemek için SSID kullanılır.
WLAN yüklemesinin türü ne olursa olsun, WLAN'daki tüm kablosuz cihazların iletişim kurması için aynı SSID ile yapılandırılmış olması gerekir.

Kablosuz Lan Bileşenleri

Antenler:AP'lerde ve Kablosuz köprülerinde kullanılırKablosuz aygıtın çıkış sinyali gücünü artırır STA gibi diğer aygıtların kablosuz sinyallerini alırBir antenin sinyal gücündeki artışa kazanç denirYüksek kazançlar genellikle yüksek iletim mesafelerine çevrilir
Antenler sinyal yayma biçimlerine göre sınıflandırılır. Tek yöne açık antenler, sinyal gücünü bir yöne verir. Tüm yönlere açık antenler sinyal gücünü tüm yönlere eşit olarak verecek biçimde tasarlanmıştır.
Tek yöne açık antenler tüm sinyali bir yöne vererek büyük iletim mesafeleri elde edebilir. Tek yöne açık antenler normalde köprüleme uygulamalarında kullanılırken tüm yönlere açık antenler AP'lerde bulunur.

Kablosuz Lan Standartları 2

802,11a:5 GHz RF tayfını kullanır 2.4 GHz tayfıyla (802.11 b/g/n aygıtlarla) uyumlu değildirAralığı, 802.11 b/g aralığının yaklaşık %33'üdür Uygulama maliyeti diğer teknolojilere göre daha yüksektir802.11a uyumlu ekipman bulmak gittikçe zorlaşmaktadır
802.11b:2.4 GHz teknolojilerinin ilkidirMaksimum veri hızı 11 Mbps'dir Yaklaşık aralığı iç mekanda 46 m (150 ft)/dış mekanda 96 m'dir (300 ft)
802.11g:2.4 GHz teknolojilerini kullanırMaksimum veri hızı artışı 54 Mbps'dirAralığı 802.11b ile aynıdır 802.11b ile geçmişle bağdaşır niteliktedir
802.11n:Gelişim sürecindeki en yeni standarttır2.4 GHz teknolojilerini kullanır (taslak standardı 5 GHz desteğini belirtir)Aralığı ve veri işlem hızını arttırırVar olan 802.11g ve 802.11b ekipmanlarıyla geçmişle bağdaşır niteliktedir (taslak standardı 802.11a desteğini belirtir)

Kablosuz Lan Standartları

Kablosuz cihazların iletişim kurabilmesini sağlamak için birçok standart geliştirilmiştir. Bu standartlar kullanılan RF tayfını, veri hızlarını, bilginin iletim şeklini ve daha fazlasını belirtir. Kablosuz teknik standartların oluşturulmasından sorumlu ana kuruluş IEEE'dir.
IEEE 802.11 standardı WLAN ortamını yönetir. IEEE 802.11 standardında kablosuz iletişimlerin farklı özelliklerini açıklayan dört ek düzeltme vardır. Geçerli olarak kullanılan ek düzeltmeler 802.11a, 802.11b, 802.11g ve 802.11n'dir (802.11n bu belge yazılırken onaylanmamıştır). Bu teknolojilere topluca Wi-Fi (Kablosuz Bağlılık) denir.
Wi-Fi Alliance olarak bilinen başka bir kuruluş da farklı üreticilerin kablosuz LAN aygıtlarının test edilmesinden sorumludur. Bir cihazdaki Wi-Fi logosu, o ekipmanın standartları karşıladığı ve aynı standartlara sahip diğer cihazlarla birlikte çalışabileceği anlamına gelir.

Kablosuz Ağ Türleri

WPAN
Bu, fare, klavye ve PDA gibi çeşitli çevresel aygıtları bilgisayara bağlamak için kullanılan en küçük kablosuz ağdır. Bu aygıtların her biri tek bir konak bilgisayara adanır ve genellikle IP veya Bluetooth teknolojisini kullanır.
WLAN
WLAN genellikle kablolu yerel ağın (LAN) sınırlarını genişletmek için kullanılır. WLAN'lar RF teknolojisini kullanır ve IEEE 802.11 standartlarına uyar. Bu ağ, birçok kullanıcının Erişim Noktası (AP) olarak bilinen bir aygıt üzerinden kablolu bir ağa bağlanmasını sağlar. Erişim Noktası, kablosuz konak bilgisayarlar ile Ethernet kablolu ağındaki konak bilgisayarlar arasında bağlantı sağlar.
WWAN
WWAN ağlar, aşırı büyük alanlarda kapsama alanı sağlar. WWAN için iyi bir örnek, cep telefonu şebekesidir. Bu ağlar, Kod Bölmeli Çoklu Erişim (CDMA) veya Mobil İletişim için Küresel Sistem (GSM) gibi teknolojileri kullanır ve genellikle devlet daireleri tarafından düzenlenir.

Radyo Frekansı (RF)

Radyo Frekansı (RF)
RF dalgaları duvarlardan ve diğer nesnelerden geçerek IR'den daha geniş bir aralık sağlar.
RF bantlarının belirli alanları, kablosuz LAN (Yerel Ağ), kablosuz telefon ve bilgisayar çevresel aygıtları gibi lisanssız aygıtların kullanımına ayrılmıştır. Bu alanlar, 900 MHz, 2.4 GHz ve 5 GHz frekans aralıklarıdır. Bu aralıklar Endüstriyel, Bilimsel ve Tıbbi (ISM) bantlar olarak bilinir ve çok az bir kısıtlamayla kullanılabilir.
Bluetooth, 2.4 GHz bant kullanan bir teknolojidir. Düşük hızlı, kısa aralıklı iletişimlerle sınırlı olsa da Bluetooth'un aynı anda birçok aygıtla iletişim kurma avantajı vardır. Bu bire çok iletişim özelliği, Bluetooth teknolojisinin fare, klavye ve yazıcı gibi bilgisayar çevresel aygıtlarının bağlantısında IR'den daha fazla tercih edilmesini sağlamıştır.
2.4 GHz ve 5 GHz bantları kullanan diğer teknolojiler, çeşitli IEEE (Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) 802.11 standartlarına uyan modern kablosuz LAN teknolojileridir. Bunlar daha yüksek güç düzeyinde iletim sağlayıp daha geniş aralık sunarak Bluetooth teknolojisinden ayrılır.

Kızılötesi

Kızılötesi

Kızılötesi (IR) nispeten daha düşük seviyeli bir enerji olup duvar veya diğer nesnelerden geçemez. Ancak Kişisel Sayısal Yardımcı (PDA) ve PC (Kişisel Bilgisayar) gibi aygıtlar arasında bağlantı ve veri taşıma amacıyla yaygın olarak kullanılır. Kızılötesi Doğrudan Erişim (IrDA) bağlantı noktası olarak bilinen özel bir iletişim bağlantı noktası, aygıtlar arasında bilgi alışverişi yapılmasını sağlamak için IR'yi kullanır. IR yalnızca birebir bağlantı türüne izin verir.
IR, uzaktan kumanda aygıtları, kablosuz fareler ve kablosuz klavyeler için de kullanılır. Genellikle kısa aralıklı ve görüş alanı içindeki iletişimler için kullanılır. Ancak aralığı genişletmek için IR sinyalini nesnelerden yansıtmak mümkündür. Daha büyük aralıklar için yüksek frekanslı elektromanyetik dalgalar gerekir.

İzleyiciler

Toplist

Türkçe içerikli siteler rehberi
Zirve100 Site ekle
Link Değişimi http://www.huseyinzengin.net

Dost Siteler

Kpss Hazırlık http://www.huseyinzengin.net