İleti kodlama

İletiyi göndermenin ilk adımlarından biri iletiyi kodlamaktır. Yazılı sözcükler, resimler ve konuşulan dillerin hepsi, paylaşılan düşünceleri ifade etmek için benzersiz kodlar, sesler, hareketler ve/veya simgeler kümesi kullanır. Kodlama, düşünceleri iletmek için dil, simge veya seslere dönüştürme işlemidir. Kod çözme ise, düşünceyi yorumlamak için bu işlemin tersini gerçekleştirmektir.
Güneşin batışını izleyip daha sonra güneşin batışının ne kadar güzel olduğunu anlatmak için telefonla başkasını arayan bir kişiyi düşünün. Gönderenin iletiyi iletmek için öncelikle güneşin batışı hakkındaki düşünce ve algılarını sözcüklere dönüştürmesi veya kodlaması gerekir. Sözcükler, iletinin aktarılması için kullanılan dilin ses ve tonlamaları kullanılarak telefona söylenir. Telefon hattının diğer ucunda açıklamayı dinleyen kişi, gönderenin açıkladığı güneşin batışı görünümünü aklında görselleştirmek için sesleri alır ve seslerin kodunu çözer.
Bilgisayar iletişiminde de kodlama gerçekleşir. Konak bilgisayarlar arasındaki kodlama, ortama uygun biçimde olmalıdır. Ağ üzerinden gönderilen iletiler ilk olarak, gönderen konak bilgisayar tarafından bit'lere dönüştürülür. Her bit, iletildiği ağ ortamına bağlı olarak ses, ışık dalgası veya elektrik darbesi düzenine kodlanır. Hedef konak bilgisayar, iletiyi yorumlamak için sinyalleri alır ve sinyallerin kodunu çözer.

0 yorum:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Toplist

Türkçe içerikli siteler rehberi
Zirve100 Site ekle
Link Değişimi http://www.huseyinzengin.net

Dost Siteler

Kpss Hazırlık http://www.huseyinzengin.net